WATERBLOG


Koning, keizer, admiraal, googelen doen we allemaal

Maar hoe word jij als beheerder van jouw website als een van de eerste gevonden! Een googelaar kijkt meestal niet verder dan zijn pagina lang is... Daar kun je zelf een heleboel aan doen. Simpele dingen vaak die een wereld van verschil kunnen uitmak

 

Uit alles blijkt dat de schrijfster helemaal up to date is wat betreft de meest actuele ontwikkelingen in Web usability. Ze loopt nog eens even helemaal met je door wat jij nou eigenlijk wil met je website en wat je uitgaande van de bezoeker moet vermijden of juist wel doen. Ook vanuit het gezichtspunt van de zoekmachine!

 

Dit boek gaat uit van Google en WordPress, maar ook als je geen gebruik maakt van WordPress voor je website zijn de talloze inzichten, tips en trucs van toepassing. Heel wat zaken waar je waarschijnlijk nog nooit bij had stilgestaan passeren de revue. Wist je bijv. dat je hoger scoort in de zoekresultaten van Google als je website “smartphone proof” is (ik bedenk het woord zelf maar even). Bedenk ook dat een privacy-garanderende zoekmachine als Startpage met dezelfde Google-technologie werkt.

 

Het hele scala van SEO (Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie), adverteren via Google, Google Webmaster Tools, Google Analytics (houdt kenmerken van bezoekers en de statistieken over hun gedrag op je website bij) tot de sociale media Facebook, Twitter en LinkedIn komt uitgebreid aan bod.

 

Het is bepaald geen gortdroog boek; alles wordt op een heldere, overzichtelijke maar ook aanstekelijke manier gebracht, waar nodig met illustraties; je hebt de neiging om direct de vele tips en adviezen van Ita in praktijk te gaan brengen. Met handige index.

 

Want koning, keizer, admiraal, op google gevonden worden willen we allemaal.

 

 

Ita Pronk-Verduijn: Heel Holland Googelt : plaats uw website bovenaan in de zoekresultaten. [Culemborg]: Van Duuren Media, 2015. XI, 308 p. ISBN 978 90 5940 843 2 € 20,00 (actieprijs t/m 31-3-2016)

De urnen van Machu Picchu op Facebook

De urnen van Machu Picchu heeft nu ook een eigen Facebookpagina.

Je kunt er straks extra informatie vinden over het boek, de schrijver, de Inca's. Stel een vraag aan de schrijver!

Slow steeds meer in

‘Kwaliteit gaat boven snelheid’, luidt het devies van Markus Dohle, nieuwe directeur van de recent gefuseerde uitgeverij Penguin Random House. (aldus Boekblad.)

Alweer een 'slow' initiatief

Van 1 november tot en met 10 november 2013 organiseert de Stichting Oude Schildertechnieken een landelijke overkoepelende tentoonstelling in Loods 6 op het KNMS eiland in Amsterdam. De naam van de expositie is Slow Painting XHBTN 2013 Amsterdam met als ondertitel: Schilderen is een ambacht. De expositie richt zich volledig op schilderijen van ambachtelijke, zelfgemaakte verf. Lees meer ...

 

Alexander Kielland in aantocht

Watervis komt op stoom met de vertaling van Alexander Kiellands verhalen. De vertaler heeft meer informatie toegevoegd in de rubriek Verwacht

Nieuwe besprekingen van Preludes

omslag preludes peer hultberg

Kort na elkaar twee nieuwe recensies van Preludes: 

 

'...meesterlijk vormgegeven verrassing'... 'een wel heel speciale ontdekkingsreis,' schrijft Opus Klassiek. De recensent ziet volkomen terecht parallellen met modernistische meesters als James JoyceLees meer...

 

En Klassiek Centraal vraagt zich af:

 

Hoe een boek als dit beschrijven? Een boek dat wel en niet een rode draad heeft. De auteur beschrijft de eerste twaalf levensjaren van Frédéric Chopin. Dit doet hij aan de hand van de vrije loop van de gedachten van de figuren in het boek. Hij schrijft zoals mensen denken, min of meer, en zijn vorming van psychoanalyticus zal hem daar niet vreemd aan zijn. Lees meer...





Ga naar onze Preludes-pagina.

Een nieuwe lente, een nieuw t-shirt

gele tulpen, t-shirt met omslag van preludes door peer hultberg

Beleefd aanbevelend...

oude schrijfmachine

De kleine Frédéric Chopin omringd door vrouwen

justyna chopin
(Tekla) Justyna, Chopins moeder

8 maart vrouwendag... Chopin was in zijn kinderjaren omringd door heel wat vrouwen... Hier zijn moeder Justyna. Verder waren daar Zuzia, Izabelka, Baska, mevrouw Kolberg, mevrouw Linde, Emilka, vorstin Czartoryska, Ludwisia, madame Rózga, de oude mevrouw Dobrzynska, mevrouw Catalani (van het horloge) en vorstin Zamoyska. En niet te vergeten de gravin (met de slechte adem) en mevrouw Szczurowska (met de doorlopende wenkbrauwen)... De hele pot met pieren (zoals ze in Utrecht zeiden) van Warschau... Lees er alles over in Preludes...

 

 

Het is chic om een grote neus te hebben zegt mijn vader plechtig. Een grote neus is een teken van adeldom. Er zijn niet veel families waar men zo’n edele neus heeft als in die van ons. Niet eens in de meest adellijke. En mijn vader kijkt ons allemaal aan. En we zitten in de schemering. Een Romeinse neus zegt mijn vader. Een adelaarsneus. Niet eens in de Potocki-familie. Die hebben misschien de Potocki-duim. Maar zoiets als de Potocki-neus bestaat niet. Net zomin als de Czartoryski-neus. Maar wij hebben de Chopin-neus. En mijn vader kijkt mij aan. En misschien ook Emilka maar in elk geval mij. En ik kijk naar Ludwisia en Izabelka. De stakkers. En ik let goed op dat alleen Zuzia zelf kan zien dat ik mijn tong naar haar uitsteek.

 

(fragment uit Preludes, p. 127. Vert. Gerard Cruys)

 

Mikołaj (Nicolas), Chopins vader
Mikołaj (Nicolas), Chopins vader

Lezende heer

Klik op de foto voor meer lezende dames en heren
Klik op de foto voor meer lezende dames en heren

Reading in Photography

Watervisnet en zeewier

Velen hebben mij gecomplimenteerd met de nieuwe website die ik na veel te lang treuzelen ten slotte in elkaar heb weten te draaien. (Met dank aan Jimdo.) Ik wacht alleen nog op een vectorplaatje van het logo.

 

Over de achtergrond kan ik melden dat het een visnet voorstelt. Het is de bedoeling dat Watervis jullie daarin gaat weten te vangen.

 

De kopfoto van het wier is weer terug; ik heb het gefotografeerd aan de oostkust van Langeland (DK). Vraag me niet het te determineren maar het zou kunnen zijn wat daar genoemd wordt zaagwier (savtang).

Fragmenten uit Preludes geplaatst

Fragmenten uit Peer Hultberg's Preludes geplaatst. Mogelijk volgen er meer.

Preludes zoekt de publiciteit

advertentie Preludes in Boekenkrant
Advertentie in Boekenkrant december 2012

Preludes door een pianist bekeken

omslag preludes van peer hultberg

Roelof de Jong schreef een uitgebreide bespreking van Preludes van Peer Hultberg, waarin ook de muzikale aspecten aan bod komen.

 

Het is heel boeiend om te lezen over de kinderjaren van “Fryc”, de “Mozart van Warschau”, met die raak getroffen typeringen van de normen en waarden van het gezin waarin hij opgroeide, en de piano die hem steeds meer fascineert. Wat gaat er om in het hoofd van een wonderkind, en hoe gaat dat onvermijdelijk botsen met de gewoontes van de gegoede Poolse burgerij in het begin van de 19e eeuw? De flarden van gesprekken en gedachten die elkaar in een beknopt en snel tempo opvolgen in het boek lijken te zijn opgevangen luisterend van achter een deur. Want vooral in die tijd bleven veel gesprekken en gedachten binnenskamers. [Download het bestand om verder te lezen of lees het hier.]

Vissen onder mekaar

logo uitgeverij loopvis

 

 

Uitgeverij Watervis feliciteert Uitgeverij Loopvis met de Gourmand World Cookbook Award in de categorie Illustratie. Verdiend!

Downloads voor de pers

omslag preludes van peer hultberg

Op de pagina Pers en Boekhandel kun je afbeeldingen in hoge resolutie downloaden die geschikt zijn om af te drukken. Ze mogen vrij gebruikt worden. Neem voor afbeeldingen die daar niet worden aangeboden even contact op.

Gordijnroedes en kurketrekkers als text dividers

Zoals op de achterkant van het boek uiteengezet, bevat Preludes hier en daar belerende fragmenten, regelrecht aan stichtelijke leesboekjes en andere pedagogische geschriften voor kinderen ontleend; tijdstypische fragmenten zijn het, soms suikerzoet, dan weer ijzingwekkend van toon. Ze zijn zó wijdverspreid en zó lang in de mode geweest dat ik sommige ervan nog als kind uit de mond van mijn grootmoeder (Utrecht 1890) heb mogen aanhoren. Feest der herkenning!

In de Deense uitgaven van Preludes zijn deze fragmenten van de rest van de tekst gescheiden door typografische elementen zoals die ook in het drukwerk van de tijd gebruikelijk waren; ze werden door de drukkers samengesteld uit losse elementen, de breedte was daardoor variabel. Hoe de keuze voor de Deense text dividers tot stand is gekomen, weet ik niet maar wel is duidelijk dat ze de functie hebben om aan te geven dat het anderssoortige teksten betreft en dat ze de indruk moeten wekken afkomstig te zijn uit begin 19e eeuws (populair) drukwerk.

De ‘Deense’ text dividers overnemen was een optie geweest, ze zagen eruit als contemporain, maar ze waren naar de smaak van Watervis té lelijk... Vertaler Gerard Cruys sprak zelfs van gordijnroedes, en daar kon ik hem geen ongelijk in geven.


Ik heb er daarom voor gekozen op zoek te gaan naar een vervangend element, maar dat moest wel uit de periode stammen waar het in Preludes om gaat, en bovendien uit Polen. Ik ben erin geslaagd; in de Nationale Bibliotheek van Polen trof ik in een vroeg 19-eeuwse krantenbijlage de nu als text divider gebruikte “kurketrekker” of “slang” aan (de Poolse drukkers zullen er ongetwijfeld een treffende benaming voor gehad hebben). Heel fraai vind ik de onregelmatigheid van deze divider, oorspronkelijk veroorzaakt door het papier, de samengevoegde losse, handgesneden hoogdrukelementen van wisselende kwaliteit, en de onregelmatige druk van de pers.

Helaas geeft de "klik om te vergroten" geen duidelijk(er) beeld van de kurketrekker. Gelukkig zijn er nu fragmenten uit Preludes beschikbaar waarop de text dividers uitstekend te zien zijn.
Bookmark and Share

Vlaamse recensie doet recht aan Preludes

recensie preludes cobra.be

Lucas Huybrechts beschrijft in zijn recensie voor cobra.be zijn bijzondere leeservaring tijdens de lectuur van Peer Hultberg's Preludes. Dat doet hij uitgebreid, nauwgezet en informatief! Hij noemt het boek onder meer "een pointillistische mozaïek, waarvan het uitzicht verandert al naargelang de lichtinval", "een sterrenhemel aan geluiden" en "een subtiele beschrijving van de ontwikkeling van een kind, waar ook ter wereld." Je kunt het boek volgens Huybrechts ook lezen "als een portret van het benepen milieu van kleinburgers in de negentiende eeuw in Warschau. Of als een cultuurhistorische dwarsdoorsnee van de muziekcultuur in die periode daar." 

Bookmark and Share

Watervis Slow Publishing ziet overal geestverwanten

Zoals hier, bij Slow Poetry.

 

Of in een tentoonstellingscatalogus van het Nationalmuseum, Stockholm. 

 

The Washington Independent Review of Books heeft een rubriek Slow Reads. Slow Read van de maand oktober is Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez.

 

Go Slow travelguides (Engeland en Toscane)

 

En waar het allemaal mee begon: Slow Food

Rosa doet mee aan Kinderzwerfboek.nl

rosa laat kinderzwerfboek zien
Rosa gaat een boek van uitgeverij Watervis laten zwerven. Klik op de foto voor meer informatie!

Watervis! Hoe verzín je het...

aangespoelde watervis op strand
sydlangelandsk strandfisk. foto studio wmo

Over de oorsprong van de naam Watervis heb ik op de homepage van deze site al verteld. Op zichzelf helemaal niet belangrijk meer als het merk eenmaal staat. Wie lacht er nog om zoiets kinderachtigs als De Bezige Bij!

 

In Vlaanderen werd de naam Watervis vrolijk verwelkomd met "Plezant! Wij hebben Woestijnvis" maar bij ons gaat de acceptatie met veel morren gepaard. Hoewel toch talloze namen van legendarische uitgevershuizen en pocketreeksen ontleend zijn aan het dierenrijk, ja, soms zelfs aan fabeldieren refereren.

 

Een onaangenaam mens in de Haarlemmerhout voegde me onlangs nog retorisch toe "of er soms ook landvissen bestonden"... Helaas wist ik toen nog niet van een tussensoort die ik kort geleden ontdekte op het zuidelijkste puntje van een eiland in Denemarken, de strandvis. Hierbij de foto. Dus we hebben nu behalve zeevis en zoetwatervis: landvis, strandvis, woestijnvis en watervis. Maar de grootste van deze is...

Watervis let op de kleintjes

Watervis neemt de winst in ontvangst, behaald door het eigenhandig maken van een website.
Watervis neemt de winst in ontvangst, behaald door het eigenhandig maken van een website.

Watervisblog geïntegreerd in nieuwe website

Met ingang van heden zal het blog van Uitgeverij Watervis hier te vinden zijn. Het oude uitgeverijwatervis.blogspot.nl blijft toegankelijk.