Rein Peters

 

DE INCAPRINS deel 1:

De urnen van Machu Picchu

 

Amauta kroop terug naar het vuur, met een touw in een hand. Er zaten kruiken aan vast, die achter hem aan over de bodem van de grot rolden. Ik kon het niet goed zien, maar het bruine aardewerk leek me inderdaad erg oud.
‘Hier zijn ze.’ Hij ging weer op zijn plek zitten en reikte mij om het vuurtje heen het touw aan. ‘Pak aan, meisje. Ik vind het maar niks om ze mee te geven, ik ben er aan gehecht geraakt. Maar wat moet dat moet. Jullie kunnen ze onderweg een voor een breken, ze geven de richting aan die je moet volgen. Er zijn dieren op geschilderd, dat zijn symbolen, ze staan voor wat je in die richting zult vinden.’
 

In 1582 is het vijftig jaar na de verovering van het rijk van de Inca’s door de Spanjaarden onder leiding van Francisco Pizarro. Hij overwon het oude Rijk van de Vier Windstreken, dat zich uitstrekte over een groot deel van de Andes, tot ver buiten de grenzen van het tegenwoordige Peru. Dat rijk van de Inca’s had de volkeren in dat gebied verenigd onder één leiding die zorgde voor alles en iedereen, in een staat met één godsdienst, één taal (Quechua), en één vlag (de Inca regenboogvlag).

De verovering maakte van dat gebied een kolonie van Spanje. Het bracht de indiaanse bevolking onderdrukking en ziekten. Dat leidde tot een mislukte opstand van de laatste Incakoning, Tupac Amaru, in 1572. Daarna bleef het verzet onder de bevolking broeien, maar door de komst van steeds meer soldaten en kolonisten vanuit Spanje werd de Spaanse overheersing alleen maar sterker. Dan, in 1582, in de laatste niet veroverde Incastad Machu Picchu, begint Nadi’s verhaal.

 

Doelgroep: 12+

 

ISBN 978 94 90035 05 1 • Paperback, geïllustreerd 196 pagina's • Verschenen december 2014

 

De urnen van Machu Picchu is deel 1 van het driedelige verhaal DE INCAPRINS. Het wordt gevolgd door Het geheim van de chakana en De weg naar Paititi.

 

Lees hier de recensie die R. Balvers als aanschafinformatie heeft geschreven voor de Openbare Bibliotheken en die door NBD Biblion is gepubliceerd.

 

Kersvers interview met schrijver Rein Peters over de INCAPRINS-boeken

Download
Interview Rein Peters_z.pdf
Adobe Acrobat document 579.4 KB

Lees de recensie van Ingeborg (14)

Ik heb het boek De Urnen Van Machu Picchu gelezen, ik vond het een heel leuk boek alleen er staan soms wat moeilijke woorden in die ik niet helemaal begreep, zoals ‘uw excellentie’, ‘jaargang’.… Ook staan er wat Spaanse woorden in die moeilijk te vertalen waren voor me (ik zit zelf in de 2e klas, niveau Havo, en ik heb geen Spaans).

Ik heb het boek vooral tijdens de les Nederlands en voor het slapen gelezen. Heel vaak als ik aan het lezen was wilde ik verder blijven lezen, omdat het zo spannend of treurig was en wilde weten hoe het zou aflopen. Maar toen moesten we verder met de les of was het alweer tijd om te slapen.

En elke keer dat ik het boek erbij pakte om weer verder te gaan lezen kwam ik dieper en dieper in het verhaal, het boek sleepte me helemaal mee in het verhaal en de situatie! Ook is het boek heel erg leerzaam: nadat ik het boek had gelezen had ik het met Geschiedenis over de Spanjaarden en wist ik dingen te vertellen die ik daarvoor had gelezen in het boek.

Ik heb genoten van het boek vanaf het begin tot het einde, alleen het boek begint met een brief, dat vond ik best onlogisch. Wat ik als tip zou meegeven is om een woordenlijst achterin te doen met Spaanse en/of lastige woorden, dit helpt de lezer met het beter begrijpen van het verhaal.

Pluspunten:
Leerzaam, Spannend
Minpunten:
Lastige woorden

Lees de recensie van Natalia

'De Incaprins' is een toffe historische serie die gaat over Nadi en haar twee vrienden Tuco en Sinchi. Sinchi wordt tot incaprins gekroond en moet een nieuwe woonplaats vinden voor de mensen van Machu Pichu. De boeken vertellen de verhalen van het drietal terwijl ze een nieuwe stad zoeken en de mensen er onder brengen. Het interessante aan het verhaal is dat het historische gebeurtenissen op een luchtige manier overbrengt, en een verhaal vertelt dat je van een jeugdboek verwacht. Je leert over een mysterieuze tijd, die helemaal niet zo mysterieus blijkt te zijn, en wil er snel al meer over leren. Dat is ook heel makkelijk, met het handig register achterin het boek. Los van het feit dat het verhaal leerrijk is, is het ook zeer goed geschreven en interessant, zodat zelfs mensen die niet veel hebben met geschiedenis het boek kunnen lezen.

machu picchu
Het huidige Machu Picchu. Foto van icelight This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

DE INCAPRINS

Een trilogie over de de laatste vrije Inca’s

 

 

De schrijver:

 

Deel 1 (De urnen van Machu Picchu) is een zoektocht naar een betere toekomst voor de laatste vrije Inca’s, de bewoners van Machu Picchu. Deze bergstad is nog niet door de Spanjaarden ontdekt, maar de vele vluchtelingen uit de omliggende streken kunnen hier niet blijven. Leiden de magische urnen die prins Sinchi, vriend Tuco, vriendin Nadi en de oude wijze Amauta op hun tocht meekrijgen, hen in de goede richting? De geschilderde dieren op de urnen staan voor vuur, aarde, water, lucht... De reisgezellen merken dat deze elementen een kant van kracht en een kant van gevaar hebben. Prins Sinchi komt er niet goed uit. Zal de laatste urn, die van de condor, meer houvast geven? Nadi, kind van een Spaanse vader en Indiaanse moeder, probeert ondertussen te ontdekken wat zij zelf wil. Ze raakt in Spaanse gevangenschap en komt voor moeilijke keuzes te staan.

Deel 2 (Het geheim van de chakana, verschenen juni 2015) speelt een jaar na deel 1. Prins Sinchi is na de zoektocht van deel 1 teruggegaan naar Machu Picchu. De autoriteiten daar willen hem pas tot koning kronen als hij precies weet wat hij wil met het volk van de bergstad. Sinchi, net veertien jaar, twijfelt nog sterk, en Amauta, de hoeder van de heiligdommen, geeft hem de geheimzinnige hanger chakana. Die moet hem helpen zijn eigen kracht te vinden, waarna hij kan kiezen. Hoe dat werkt, moet hij aan Tunupa vragen, een oude wijze die volgens de legenden woont in het zuiden, bij het Titicaca-meer. Sinchi gaat met vriend Tuco en vriendin Nadi op pad. Na ontmoetingen in de onderwereld van de geesten, de bovenwereld van de goden en de middenwereld van de mensen vindt Sinchi zijn kracht. Hij kiest. Het zoeken naar zichzelf verandert in de zoektocht naar het gekozen land, Paititi.

Deel 3 (De weg naar Paititi, verschenen eind september 2015) speelt in het jaar na deel 2. Nadi woont in Cuzco bij haar oom, de schrijver/tekenaar Guaman Poma de Ayala. Sinchi is doende met het overbrengen van de bewoners van Machu Picchu naar Paititi, groepje na groepje. Als laatsten gaan zijn vriend Tuco en de oude Amauta. Als die twee onderweg Nadi in Cuzco opzoeken, ontstaan er grote problemen door onhandig optreden van Amauta. Deze komt in conflict met de Spaanse autoriteiten en wordt zelfs voor de inquisitie gesleept. Het blijkt een botsing tussen culturen, tussen godsdiensten. Een pater van de orde der Jezuieten, Blas Valera, verdedigt hem. Nadi maakt het er niet beter op als ze zich laat ontvallen dat er een kaart van het geheimzinnige land Paititi bestaat. De problemen stapelen zich op, het leidt zelfs tot een ontvoering. Het wordt nog ingewikkelder als Nadi merkt dat prins Sinchi, ver weg in Paititi, een oogje op haar heeft. Wat wil ze? 

 

 

De illustraties

Klik op de afb. voor de Guaman Poma Website
Klik op de afb. voor de Guaman Poma Website

De illustraties in DE INCAPRINS zijn ontleend aan een handschrift in de Koninklijke Bibliotheek van Kopenhagen, waar het manuscript van oom Felipe (voluit: Felipe Guaman Poma de Ayala) wordt bewaard. Het heeft meer dan 1200 bladzijden en bevat honderden tekeningen. Op pagina 366 zie je de inspiratie voor het omslag van De urnen van Machu Picchu. Ga naar The Guaman Poma Website om het hele boek door te bladeren. Of lees hieronder eerst meer over de indiaan Poma. Waarom schreef hij dit boek?