Constance Ørbeck-Nilssen & Akin Duzakin: Niet helemaal alleen

Uit het Noors vertaald door Willem Ouwerkerk. - Geb. - 32 p. - ISBN 978 94 90035 03 7

Verschenen november 2011. - Uitverkocht. Voor restexemplaren kunt u zich wenden tot de uitgever.

Lars gaat voor het eerst alleen naar school. Hij loopt achteruit, om maar zo lang mogelijk zijn moeder te kunnen blijven zien. Hij moet door een eng, donker bos. Wat kan je daar niet allemaal tegenkomen! Dieven, auto’s, gevaarlijke honden! En hoe kom je op tijd zonder horloge? Lars wil alweer terug naar huis, dan kan hij ook niet te laat komen. Maar gelukkig is hij niet helemaal alleen... 

Na Gewoon maar wachten (Watervis, 2009) opnieuw een poëtische parel van illustrator Akin Duzakin, die Niet helemaal alleen helemaal samen met schrijfster Constance Ørbeck-Nilssen bedacht. Akin heeft een geheimzinnig bos gemaakt, waarin voor wie goed kijkt steeds meer te ontdekken valt. Maar ook inhoudelijk is dit een boek met veel gezichten, waarin niet alleen de angsten van de kleine Lars maar ook die van ouders serieus worden genomen.

De waarschuwingen van de moeder vinden we weerspiegeld in de overpeinzingen van de kleine Lars, en hij visualiseert allerlei fantasievriendjes die hem aansporen en helpen. De conclusie van een zevenjarig jongetje dat het boek kreeg voorgelezen was dat die fantasiewezens eigenlijk allemaal afsplitsingen van de moeder waren!

Helemaal samen

Schrijfster Constance Ørbeck-Nilssen en Akin Duzakin ontwikkelden dit boek gezamenlijk nadat ze bij toeval aan elkaar gekoppeld waren op een studiedag van een schrijversopleiding. De poëtische Duzakin behoort tot de belangrijkste kinderboekillustratoren van Noorwegen. De omslagillustratie is al snel na verschijnen bekroond door Grafill - Noorse organisatie voor visuele communicatie, vanwege de inventieve dubbele bodem. Duzakin heeft trouwens onopvallend meerdere geheimzinnige fantasiegezichten en -gedaanten in het bos/boek verstopt; heel leuk voor groot en klein om te ontdekken...

Een bijzondere letter

Voorzover bekend is Niet helemaal alleen het eerste boek dat gezet is in de digitale versie van de Petronius, een letterontwerp uit de jaren 1960 van de Utrechtse surrealistische schilder J.H. (Jopie) Moesman (1909-1988). De letter is recentelijk op instigatie van dichter Ingmar Heytze door de ontwerpers van Autobahn (Utrecht) gedigitaliseerd.

 

De vormgeving van de letter gaat uit van de kalligrafie, waarmee Moesman zich al vanaf 1943 bezig had gehouden. In zijn ogen waren andere fonts, zoals die van De Roos en Van Krimpen, stijf en monumentaal, omdat ze uitgingen van het in steen uitgehakte Romeinse alfabet. (Zie verder Jan Middendorp, Dutch type, Rotterdam 2004, p. 301).

 

De letter (maar dan alleen de kapitalen) is eerder gebruikt in het door Moesman zelf uitgegeven boekje (tevens oeuvrecatalogus) Moesman uit 1971. Hierin schrijft hij dat zijn Petronius dateert uit 1962. Wij vonden de letter met zijn subtiel vloeiende rondingen bij uitstek geschikt voor een prentenboek als dit, waar de tekst ín de prenten geplaatst is.

 

De ø werd op verzoek van Watervis speciaal voor Niet helemaal alleen door Autobahn toegevoegd aan het font omdat hij voorkwam in de naam van schrijfster Constance Ørbeck-Nilssen. Tegelijk werden voor toekomstig gebruik ook de æ en å toegevoegd. 

Een kijkje in het boek

Uit de recensies

Wondermooie platen

De wezens die hij [...] onderweg tegenkomt [...], zijn zo onverwacht en fantasievol bedacht dat goed te begrijpen is waarom Akin Duzakin een met prijzen overladen kinderboekenillustrator is. De suggestieve prenten zijn wondermooi en wisselen dramatisch tussen mosgroen woudduister en oplichtende sprookjeswezens.

Als het bos op zijn donkerst is wacht ons een voorspelbare verrassing die het boek in een troostrijk kader zet. Sverker Lenas in Dagens Nyheter (Zweden)

Prachtig boek

Ik heb het boek Niet helemaal alleen voorgelezen aan een kleuterklas. De kleuters waren zeer geboeid aan het luisteren, de jongste kleuters vonden de illustraties wel een beetje eng. Het is zeker een aanrader voor iedereen die met kleuters en 6-jarigen te maken heeft. 
Pluspunten: Fantasierijk, Leerzaam, Mooi vormgegeven, Grappig, Spannend. Irma van Verseveld op bol.com

illustratie uit niet helemaal alleen

... om met kinderen over angst te spreken

Als Lars (ik-figuur) voor het eerst alleen naar school gaat, door dat enge, donkere bos, loopt hij achteruit, zodat hij zo lang mogelijk zijn moeder en hun huis nog kan zien. Onderweg komt hij allerlei fantasiewezens tegen, die hem overtuigen niet bang te zijn om door te lopen naar school en hem daarvoor hulpmiddelen aanreiken. Uiteindelijk loopt moeder achter hem aan, en blijkt dat de fantasiewezens allemaal aspecten van zijn moeder bevatten. Het laatste stukje durft Lars alleen naar school te lopen. Mooi verhaal waarin de angst voor het alleen naar school gaan goed wordt uitgewerkt, ook al maakt het bos als setting zijn angst groter dan normaal door kinderen ervaren zal worden. De fantasiewezens, en de overpeinzingen die Lars hierbij heeft, laten zien hoe je je angst kunt overwinnen. Het verhaal wordt vlot en invoelbaar verteld en is in vrij omvangrijke tekstblokken in de illustraties gedrukt. De prenten geven de sfeer van het verhaal goed weer, daarbij mooi gebruikmakend van donker en licht. Ook hebben alle prenten extra details die in het verhaal zelf niet genoemd worden en het verhaal aanvullen. Een prentvertelling om met kinderen over angst te spreken. Van de Noorse illustrator verscheen eerder bij dezelfde uitgever Gewoon maar wachten. Vanaf ca. 6 jaar.Toin Duijx (NBD|BIBLION)

Huwelijk tussen realisme en sprookje

Een met magie geladen huwelijk tussen realisme en sprookje. Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

illustratie akin duzakin uit niet helemaal alleen

Vooral de tekst

Niet helemaal alleen is een heel bijzonder prentenboek, niet alleen door de mooie tekeningen, maar vooral door de tekst. Heel genuanceerd en toch erg humoristisch. Zo geeft het precies de tweestrijd weer wat er in je omgaat als je bang bent. Ook voor volwassenen nog heel herkenbaar en daarom extra leuk om voor te lezen! Gerda Aukes op moetjelezen.com

Schoolangst?

Behalve de fantastische platen bevat dit boek ook veel tekst, waarin Lars zelf de verteller is en die heel mooi zijn manier van denken laat zien. Hij piekert over de geluiden die hij hoort, zijn eigen angst, maar ook veel over de school, over hoe het zal zijn als hij te laat komt: kan hij niet net zo goed omkeren om de confrontatie uit de weg te gaan? Die redenerende toon is kenmerkend voor hoe je denkt als je bang bent, je probeert jezelf wijs te maken dat het allemaal wel meevalt maar je denkt tegelijkertijd allerlei plannen uit om in actie te komen voor het geval het ongeluk toeslaat. En misschien heeft het meest angstaanjagende niks met het bos te maken maar met de school? Dat wordt alleen maar aangeduid in de tekst maar kan er zeker ook inzitten. Alice Thorburn in dagensbok.com n.a.v. de Zweedse editie. 

Een feestje van een boek

Niet helemaal alleen is een feestje van een boek [...]. Niet helemaal alleen is een erg sterke vertelling, want Lars loopt al die tijd nooit alleen door het bos, zo moet blijken… Constance Ørbeck en Akin Duzakin weten hun verhaal erg hoopvol te houden door hetgeen ze aan het eind van Niet helemaal alleen laten gebeuren, en dat maakt het boek tot iets uitzonderlijks, maar toch zo gewoon. Niet helemaal alleen moet ontdekt worden! Kinderen vanaf vijf jaar mogen wat mij betreft hun ouders de oren van het hoofd zeuren om Niet helemaal alleen voorgelezen te krijgen. En nog eens, en nog eens, want misschien ontdekt de kleine lezer steeds weer nieuwe details in de prenten, en kan hij meeleven met Lars, hoe hij helemaal alleen het bos doorloopt, op weg naar school. Katrien Temmerman op www.verteleens.be. Zie ook hier.

illustratie akin duzakin uit niet helemaal alleen
Klik op de plaat voor overwegingen van vertaler Willem Ouwerkerk

Subliem surrealisme

De tekst staat in paginagrote tekeningen die minstens even prachtig zijn als de tekst en op sublieme wijze de mistige, geschakeerde Scandinavische natuursfeer oproepen zoals een kind die ziet. Bijna elke tekening is in navolging van het kritisch-paranoïde surrealisme, maar dan op zijn Scandinavisch. Tim Thomaes, toemaardichtmaar.blogspot.com

Topklasse

Akin Duzakin is een van de meest vooraanstaande kinderboekillustratoren van ons land, en met het nieuwe kinderboek Ikke helt alene [de oorspronkelijke titel] heeft hij een nieuwe prestatie van topklasse geleverd... Een mooi en gevoelig prentenboek. Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Uitverkocht. 

Bookmark and Share