Rein Peters: Het koperen kruis

2010 - Paperback - 147 p. - ISBN 978 94 90035 02 0 

Pater Olaf nam het pakje van de tafel en slofte door het water de wijnkelder uit. Hij mompelde bijna onhoorbaar en het leek of hij tegen het voorwerp in zijn handen sprak. ‘Het gaat vandaag gebeuren. Het is de dag van de Valkyrie.’


Als Eefke samen met haar jongere broertje Peter monniken gaat interviewen voor de schoolkrant, heeft ze nog geen idee wat voor ongelofelijk vreemde dag het zal worden. Er is een koperen kruis verdwenen van het dak van de kloosterkerk en in plaats van het saaie waarom-in-het-klooster gaan de gesprekken al gauw meer over de geheimzinnige activiteiten van een van de paters en over het verdwenen kruis. Zo verandert het bezoek van Eefke en Peter in een verrassende speurtocht naar de oplossing van dat raadsel. De Tweede Wereldoorlog en de godenwereld van de Vikingen raken elkaar in een spannend verhaal.

 

Een buitengewoon beeldend geschreven kinderdetective, die zich afspeelt in deze tijd, maar in de niet alledaagse omgeving van een klooster. In de ik-vorm verteld door een veertienjarig meisje. De vele levendige dialogen doen het verhaal naar de verrassende ontknoping snellen. 

 

Dat Het koperen kruis in een klooster speelt, betekent volstrekt niet dat het katholicisme als geloof er enige rol in speelt; wèl de manier waarop de beschreven kloosterlingen vanuit hun verschillende karakters (gesymboliseerd door hun verbondenheid met aarde, lucht, vuur en water) aankijken tegen probleemoplossing (in dit geval het raadsel van het koperen kruis). De schrijver weet de paters daarbij raak en vaak geestig neer te zetten.

 

Leeftijd: v.a. 10 jaar

Achtergrond

Het koperen kruis van Rein Peters is een verhaal op basis van een werkelijke gebeurtenis in de oorlog: in een hoek van een kloosterkerkhof in Vlodrop-Station, in de bossen van midden-Limburg, ligt een Noorse piloot begraven, Arne Helle Holter. In november 1944 stierf hij toen zijn Spitfire werd neergeschoten bij een aanval op de spoorlijn daar vlakbij. De ouders van de schrijver schuilden toen in dat klooster, Sankt Ludwig, voor het oorlogsgeweld. Zijn moeder verzorgde daarna, vrijwel tot haar dood, het graf van Arne. Het verhaal van de Noorse piloot bracht Rein Peters tot dit boek; een ander verhaal, maar het had zo kunnen zijn. Lees meer in De Limburger... 

Bookmark and Share
Print Friendly and PDFPrint Friendly